Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Atishoo

Nowy komputer - mikroprzycięcia w grach :(

Polecane posty

Witam, uzbierałem kasę na nowy komputer, po czym okazało się, że przycina się na nim praktycznie każda gra(w jednej jest to bardziej widoczne w innej mniej), występują mikroprzycięcia głównie przy ruchu kamery, po dłuższym graniu w takich warunkach po prostu bolą oczy i uciążliwie się gra. Fraps niby pokazuje stałe 60 fpsów, włączenie v-sync lub wyłączenie w grze nic nie daje(ewentualnie fpsy lecą w górę), sterowniki najnowsze,nie jest to wina dysku, ponieważ został kupiony SSD i w grach na nim również występuje problem,system stawiany na nowo. Podejrzewam, że jest to wina karty graficznej, ale jest nowa, więc nie wiem czy to wada po prostu tego modelu,czy mam pecha :/

Oto mój sprzęt:

Zasilacz: Corsair VS 650

Procesor: Intel core i5 4460 3,2 Ghz

Karta Graficzna: Geforce GTX 750 1GB

RAM: 8GB Kingston

Płyta główna: Asus B85-PRO Gamer

Windows 7 64bit

Internet 50mb

Temperatury są normalne. Na takim sprzęcie nie powinny pojawiać się żadne przycięcia(obojętnie jakie detale ustawię jest tak samo) Gram m.in w: Wiedźmin 2, Fifa 16, GTA V, AC III,IV,risen 2, CS:GO. Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowano przez Atishoo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem całkowicie pewien, ale najprawdopodobniej te przycięcia mogą być spowodowane małą pamięcią graficzną. Płyta główna zaś nie ma tu nic do rzeczy :) Jest prosty sposób, aby to sprawdzić. Przepnij monitor pod integrę (wyjście graficzne na płycie głównej) i sprawdź na jakiejś grze o stosunkowo niskich wymaganiach. Jeśli problemem jest pamięć lub coś innego, to nadal będą te mikrozacięcia, ale jeśli jednak ustąpią, to wadliwa jest karta graficzna.

 

A właśnie, powiedz mi 2 rzeczy: jakiego wyjścia graficznego używasz i ile wynosi refreshrate twojego monitora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołączę się do problemu... 

Mój monitor ma odświeżanie 60hz, a monitor mam podpięty do karty graficznej kablem DVI.

* Gram z odświeżaniem 50 hz i też mam mikroprzycięcia. 

A jeszcze jedno, nie wiem czy to ma znaczenie, ale kartę graficzna ma wpiętą do slotu PCI Express 2.0

Edytowano przez KoldyTheZ11Pro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Atishoo, spróbuj podpiąć monitor np. przez DVI lub nieszczęsne VGA (przejściówka) oraz upewnij się, że masz ustawione 60 Hz.

@Koldy, ty zrób analogiczne na odwrót i dodatkowo ustaw odświeżanie na 60 Hz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Atishoo, spróbuj podpiąć monitor np. przez DVI lub nieszczęsne VGA (przejściówka) oraz upewnij się, że masz ustawione 60 Hz.

@Koldy, ty zrób analogiczne na odwrót i dodatkowo ustaw odświeżanie na 60 Hz.

Kiedy kupiłem kartę graficzną to ja grałem z odświeżaniem 60hz, ale bardzo przycinało (Mam wrażenie że bardziej niż na 50hz)  to zmieniłem na odświeżanie 50hz.

Dodam że po około dwóch godzinach grania w BF3 na Ultra z 70-60 fps spada mi do 40. W BF4 mam nie stabilny fps, raz mam 150 fps, po czym na chwilę klatki mi spadają do 50, potem mam z 70 fps itd... 

Edytowano przez KoldyTheZ11Pro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pierwszą rzeczą jaką powinieneś wykonać to sprawdzić temperatury pod obciążeniem. Drugą rzeczą pobrać msi afterburner i skręcić zegary na niższe niż stockowe. Później sprawdzić czy są ścinki w grach na niskich detalach. Trzecia sprawa w jakim trybie pracuje Pamięć Ram i wgl jaka to pamięć i czy jest odpowiednio włożona?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Temperatury w normie. Po dłuższym graniu max  50-55 stopni.
obniżenie zegarów na niższe nic nie daje. W Wiedźminie 2 i innych grach na minimalnych występują mikroprzycięcia.
Pamięć RAM Kingston DDR3 1600mhz 8GB, raczej jest dobrze włożona skoro ją prawidłowo czyta. Co zrobić, żeby przełączyć się z tej karty na integrę? Bo po podłączeniu do wejścia integry mam czarny ekran. Trzeba odinstalowac sterowniki od tej, czy ją wyjąć po prostu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie karta zintegrowana powinna się uruchomić automatycznie jeśli ze slotu zostanie wyjęty gtx. większość nowych płyt fabrycznie posiada ustawienia automatycznego wykrywania. Czyli jak przed włączeniem komputera wepniesz hdmi powinno ruszyć, ale nie koniecznie, może być tak że płyta ma ustawione to na twardo. Wtedy szukasz czegoś w rodzaju Graphics Mode i ustawiasz na tryb mieszany. Nie mam pojęcia jak działa to w tej płycie i pod jakim nazewnictwem,   Najpierw aktualizacja wszystkich sterowników mowa o bios, procesor, grafika. Później ręcznie wpisz timingi pamięci, skonfiguruj napięcia. Z pamięcią chodziło mi o tryb dual chanel. Nie masz przypadkiem dysków raid0? Wyłącz w ustawieniach graficznych (KARTY) (panelu karty) vsync i physx. Ewentualnie wszystkie funkcje dodatkowe i testuj. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odpaliłem kartę zintegrowaną, włączyłem CS:GO i było podobnie... Ja już naprawdę nie wiem co się dzieje, wcześniej wymieniałem zasilacz, bo myślałem, że to jego wina i nic, miałem 4GB ramu dokupiłem 4 (umieszczone są w slotach DIMM A1, DIMM A2, więc chyba dobrze :P) i3 wymieniłem na i5, kupiłem nowy monitor, itd. itd. jedynie dysk twardy został stary, ale został dokupiony SSD i na nim jest tak samo, nic z moich działań nie pomogło... Być może coś trzeba ustawić w biosie? (ustawienia są domyślne, więc nie wiem co to by mogło być..) Niby da się grać, ale co to za granie, skoro wydało się tyle pieniędzy..

Edytowano przez Atishoo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jeśli ramy mają działać w dualu i są takie same powinny być w slotach 1-3 bądź 2-4. Jako ramy podstawowe
(First) w większości płyt powinny być wpięte w sloty DiMM2 I DIMM4. Wgraj najnowsze sterowniki wszystkiego, zaktualizuj bios, włóż te ramy jak piszę i ustaw na sztywno taktowanie i napięcia. Jeśli to nie pomoże winowajcą jest karta graficzna. Masz uziemienie domu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moim werdyktem: skoro na zintegrowanej jest płynnie ale są mikro przycinki więc leży ram, wyjmij tą starą kość ramu i sprawdź działanie z tą którą dokupowałeś :) ewentualnie to wina monitora w co bardzo wątpię. Nie masz możliwości podpiąć pc'ta pod inny monitor? Każda gra ma mieć ustawione stałe 60 klatek nie żadnych auto i nie 300 jak monitor ma 60hz. Powiem ci że zaintrygował mnie twój wątek. Tylko najważniejsze, rób to co mówię a nie olewaj i pisz że zrobiłeś :) bo miałem takie przypadki że goście byli mądrzejsi. Wymień mi dokładnie co wymieniałeś I nie odpowiedziałeś mi czy masz uziemienie? Spotkałem się z przypadkiem że komputer stał przy miedzianych rurkach od ogrzewania, w domu nie było uziemienia. Najpierw dostawał konkretnych z wiech u mnie działał normalnie. Później zasilacz wybuchł (Tranzystory trafił szlak), przyjechałem po jednostke i przypadkowo dotknąłem sie rurek zabierając go. Okazało się że pompka ogrzewania miała konkretne przebicie i wszystko szło na obudowę "Bo pc postawili przy rurkach"   :)

Edytowano przez HONDA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Uziemienie mam, bo na poprzednim 8 letnim komputerze nie było takich problemów,a stoi w tym samym miejscu :). Sprawdzałem też po podłączeniu do TV i było to samo, jak wspomniałem monitor także wymieniony jakiś miesiąc temu,bo myślałem ze to wina starego. Ogólnie komputer wymieniałem cały, pomagał mi w tym informatyk, ale nawet on nie wie co się dzieje, więc chyba nie jest taki dobry jaki wydawał się na początku. Kupowałem płytę główną,kartę graficzną, RAM, dysk SSD, wymieniałem stary zasilacz, procesor, , nagrywarkę, myszkę,jedynie został dysk twardy ze starego sprzętu, ale jak już mowiłem, instalowałem gry na SSD i problem nie znika. Przestawiałem właśnie RAMy, sprawdzałem je pojedynczo i nic. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Pogrzebię jeszcze w ustawieniach Panelu sterowania NVIDII, może tam tkwi problem.

Zmienianie opcji w Panelu sterowania też nie przyniosło efektów

Edytowano przez Atishoo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Widać, że informatyk składał, bo nikt normalny nie pcha Crosaira do kompa (z powodu kultury pracy, która zwykle leży) i to o mocy 650W...  Masz możliwość podłączenia innego zasilacza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Miałem 3 tys postów na benchmark po czym dostałem bana od [email protected], pozdrawiam sida ;). Niezgodność poglądów. Później 500, z pewną ekipą stwierdziliśmy że skoro benchmark nie chcę fachowców to goodbye. @muniek777 To nie jest naprawa komputera, a co najwyżej leczenie skutków. Mogę się założyć że to nic nie da.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Legenda grup:

  • Administrator IT
  • Administrator
  • Ekipa Ja, Rock!
  • Streamer
  • Moderator
  • Moderator Działu
  • Moderator Techniczny
  • Technik Sprzętowiec
  • Grafik
×