Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
pablotor

GTX 680 + i5 2500K - wątpliwości co do wydajności, proszę o opinie

Polecane posty

Witam :)

 

Mam wątpliwości co do wydajności mojego komputera i proszę o poradę...

 

Posiadam następującą konfigurację :

 

Procesor : i5 2500K ustawiony na 4,0Ghz

Grafika : Gigabyte GeForce 680GTX OC

Ram : 16GB 1600Mhz

Płyta : MSI Z77A-GD55

Zasilacz : OCZ 700W

Dźwięk : SB Titanium

System : Windows 7 64bit

 

I tak w grach :

 

Starcraft 2, wszystkie ustawienia na maks włącznie z wygładzaniem krawędzi itd. Podczas gry multi gdy na ekranie dzieje się ostra zadyma FPS potrafi spaść do 30-35 kl/s

Gdy wyłączę fizykę oraz efekty ustawię na małe, gra zyskuje na wydajności lecz nadal da się zauwazyć spadki do około 40-50kl/s. Na początku gry multi z początkowym ustawieniem kamery mam około 130 kl/s.

Gra na dysku SSD

 

Battlefield 3, wszystko na ultra, wygładzanie włączone. Na mapie seine crossing FPS potrafi spaść do około 50. Gdy przede mną wybucha jakiś czołg czy coś to nawet do 30. Z reguły jest te 70kl/s, czasem i ponad 100 no ale są momenty że spada. Np w miejscu gdzie zaczyna jedna z drużyn gdy się odwrócimy i widać taki płonący wierzowiec, gdy tam podejdę i spojrzę na niego w górę mam 52-55 kl/s.

Na dożych mapach np Kaspijska granica nawet gdy nie ma ostrej zadymy, ale jest za to panorama gdzie w tle widać te pożary itd mam też poniżej 60 FPS... jakieś lekko ponad 50.

 

I tu moje pytanie : Czy przy takiej konfiguracji komputera możliwe jest żeby w tych grach klatki podczas niektórych momentów spadały tak drastycznie ? Czy na takim sprzęcie nie powinno być minimum te 60kl/s bez względu na zadymę ? Nie wiem już sam czy kupując taki komputer i tak trzeba się liczyć z redukcją ustawień graficznych ? Czy może to u mnie jest coś nie tak ?

 

Może posiada ktoś z Was taką kartę graficzną aby porównać jak to jest u Was ?

 

Pozdrawiam wszystkich :)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja widzę dwie możliwości. Albo procek się nie wyrabia, albo wsadziłeś grafikę w PCI-E x8 a nie x16. Wyglądają tak samo te złącza, różni je to. Że x8 ma styki na połowie długości złącza a x16 na całej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@up możliwe że nie masz najnowszych sterowników też miałem taki problem (spadek FPS) a teraz działa optymalnej i nie spadają aż tak mocno max (-10/0)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Taki sprzęt powinien trzymać 60 klatek w każdej grze.

 

Podaj aktualne sterowniki, sprawdź temperatury i taktowania procesora oraz grafiki w windowsie i w grze (mogło się zdarzyć że grafika i procesor zmniejszyły taktowania i przy włączaniu gry nie powracają do swoich "pierwotnych" taktowań)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki mam aktualne gdyż zawsze tego pilnuję. Do płyty głównej, karty dźwiękowej też najnowsze wgrane.

Poniżej zrzut ekranu z programów GPU-Z oraz CPU-Z

hr3c4s5fsr3h_t.jpg tnuqh2l4nlaz_t.jpg

 

Dla przykładu podczas grania w BF3 na mapie Seine Crossing (48 graczy) zużycie GPU i CPU kształtowało się następująco :

 

Użycie GPU dochodziło maksymalnie do 98%, czasem lekko spadało, temperatura maks 62 stopnie - wydaje mi się, że te 98% to jakieś przekłamanie i oznaczało to 100% użycia.
Użycie CPU do 90% sporadycznie, najczęściej 50-70% przy  temperaturze maks 55 stopni

 

Zgodnie z tym widać że nie daje rady karta graficzna... czy to możliwe przy tej karcie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki mam aktualne gdyż zawsze tego pilnuję. Do płyty głównej, karty dźwiękowej też najnowsze wgrane.

 

Poniżej zrzut ekranu z programów GPU-Z oraz CPU-Z

 

hr3c4s5fsr3h_t.jpg tnuqh2l4nlaz_t.jpg

 

Dla przykładu podczas grania w BF3 na mapie Seine Crossing (48 graczy) zużycie GPU i CPU kształtowało się następująco :

 

Użycie GPU dochodziło maksymalnie do 98%, czasem lekko spadało, temperatura maks 62 stopnie - wydaje mi się, że te 98% to jakieś przekłamanie i oznaczało to 100% użycia.

Użycie CPU do 90% sporadycznie, najczęściej 50-70% przy  temperaturze maks 55 stopni

 

Zgodnie z tym widać że nie daje rady karta graficzna... czy to możliwe przy tej karcie ?

Karta przy obciążeniu zawsze pokazuje takie obciążenie. Świadczy tez to o tym że CPU jest wystarczające.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No tak gdyż stara się wygenerować maksymalną ilość FPS. Gdy włączyłem V-sync gdzie FPS w maksie wynosi 60 pokazuje już inaczej... tzn częściej osiąga niższe wartości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1.Na jakim chłodzeniu robisz OC?

2.Przy OC zawsze wgraj najnowszy Bios.

3.Za małe napięcie na rdzeniu CPU nie wejdze na pełne obroty.

Sa kiedyś podkręcałem na tej płycie tylko i7 i VCore 1.35V przy @4.5Ghz

Strzelam przy @4.0Ghz bedzie około 1.29V - 1.32V

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bios jest najnowszy.

 

Ustawiłem procek na auto co daje 3,3Ghz w turbo 3,7ghz czyli fabrycznie.

W BF3 GPU użycie dochodzi do 100% i FPS leci a CPU maks 80% więc chyba nie procesor jest winny.

 

Może taka wydajność jest prawidłowa dla GTX'a 680 ?

Fajnie gdyby jakiś posiadacz tej karty opisał szczegóły jak to u niego wygląda. Wiedziałbym wtedy czy w ogóle powinienem oczekiwać czegoś więcej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Link do wyników : http://www.3dmark.com/3dm11/6332891

 

Robione na standardowych ustawieniach w rozdzielczości 1280x720 gdyż nie posiadam pełnej wersji programu

 

Edytuję posta i dodaję zrzuty z pomiarów :

 

Na poniższych trzech zrzutach widać jak ma się ilość FPSów do obciążenia GPU i poszczególnych rdzeni procesora w grze starcraft 2. Ciekawe... GPU ani razu nie przekroczyło 50% więc zapasu jest, że ho ho...

Jeśli chodzi o procesor to ciekawe na jednym ze zdjęć widać, że FPS spadł do 30 podczas gdy obciążenie maksymalne wynosiło 88% i to na jednym rdzeniu... tak więc zapas chyba był a pomimo tego spadek klatek...

 

d2n40fvcp5ax_t.jpg 6d1ahvrmfxs7_t.jpg 3p84ebf5yci0_t.jpg

 

Natomiast poniższe zrzuty zostały wykonane gdy na ekranie gdzie niewiele się działo. Te 64 klatki na jednym ze zdjęć średnio mnie satysfakcjonuje bo zadymy wielkiej nie ma to wydawało by się, że powinno być dużo więcej...

 

qphxgmubzfut_t.jpg 6dxqr49e7xc4_t.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Te 1600Mhz na procesorze wynika chyba z tego, że gdy nie jest on obciążony obniża taktowanie... podczas gry podnosi się do 3700Mhz...

 

A z tymi pamięciami to nie wiem... w biosie mam ustawione na 1600 i takie też są moje kości.

W CPU-Z pokazuje mi 800Mhz więc chyba dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Przez Baran
      Siemanko ja jestem BARAN z ksywy oraz zachowania ! ;D

      To mój pierwszy filmik. Nagrywane sceny zostały Telefonem ;D (tak w kilku momentach auto focus dał się we znaki)
      Obraz nie jest Ostry, ostry ale wystarczający jak na start. 

      Dobra... nie umiem pisać wstępów wiec... Konkret 
      Co myślicie o filmie pod względem technicznym ?
       
    • Przez KaroleczeQ
      Witam mam problem z nową kartą graficzną Palit 1070 8gb (256bit). Otóż gdy podłączam kartę do płyty głównej (starej z Gigabyte) obraz zatrzymuje się na  obrazie z płyty głównej, po chwili wyłączają się wiatraki karty i gaśnie obraz z monitora i wyświetla się komunikat No SignalDetected. BIOS nie chce się otworzyć ( prawdopodobnie potrzebuje przejsciówkę z usb na ps2 do klawiatury) Dodam że na starej karcie wyświetla się BIOS ale jak napisalem klawa nie dziala  Co z tym zrobić?
    • Przez AdamXD
      Witam. Mam problem. Kupiłem dziś r9 290 od asusa używaną, ale widziałem, że działała, więc u mnie też powinna. Podłączyłem wszystko tak jak być powinno (akurat to umiem xD) i nie wykrywa mi karty graficznej, tylko integrę, mimo, że kabel HDMI jest podpięty pod kartę. Pomocy! Dodam: Procesor i5 4690, płyta msi81m-p33, 8gb ram, windows 7 home premium    (ROZWIĄZANE)
    • Przez Hvba111
      milion pięćset sto dziewięćsetny temat
      z racji, że słabo się znam potrzebuje pomocy
      budżet do 2000zł
      złom aktualny:
      procesor: i3 4130
      płyta główna: Asrock H81M
      ram: 8GB Crucial 1600
      GPU: Gefore GTX 750Ti 2GB
      Zasilacz: Thermaltake smart se modular 530
      Obudowa Zalman z1
      HDD jakiś WD 500gb 5500obr
      Monitor: FHD
      proszę o propozycje co by tu zamienić itd
       
      http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/ i
      http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx960-windforce-2x-4gb-gddr5-128bit-2xdvi-hdmi-3xdp-gv-n960wf2oc-4gd-725164/
      wystarczy czy płytę główna też trzeba ?
       
       
      poebalem dział trzeba przenieść
       
       
       
      Przeniesione. //Fuzzik
    • Przez splawik2309
      Witam.
      Kupiłem wczoraj grę L.A Noire, a właściwie kod na steam. Gra ściągnęła się bez problemu. Na początku miałem problem z odpaleniem gry (Net Framework), ale w końcu odpaliłem. Niestety gra chodzi bardzo słabo potrafi zejść do 6-10 fps'ów na najniższych ustawieniach. Co ciekawe kiedy ustawię w luncherze, że gra ma się odpalić w DX11 to chodzi słabo. Ale kiedy przestawię na DX9 to chodzi tragicznie słabo czyt. jeszcze gorzej
      Gra jest wyśmienita, i chciałbym się nią cieszyć w miarę płynnie...
      Według wymagań na niskich powinno być ok.
      Mój komputer:
      Intel Core 2 Duo E7400 2.8GHz, NVIDIA GeForce GTS 250 1GB, 3GB RAM
      EDIT: Ma ktoś jakiś pomysł?

Legenda grup:

  • Administrator IT
  • Administrator
  • Ekipa Ja, Rock!
  • Streamer
  • Moderator
  • Moderator Działu
  • Moderator Techniczny
  • Technik Sprzętowiec
  • Grafik
×