Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
fryzek

Komputer zacina się nawet podczas bezczynności

Polecane posty

Witam, mój problem z komputerem polega na tym iż potrafi się on zawiesić całkowicie nawet 2 razy w ciągu dnia podczas zwykłego kopiowania ( typu folder do folderu ). Pewne jest że nie jest to problem z wirusem ponieważ były instalowane różne systemy i problem występował nadal co więcej na 90% problem nie jest związany również z ver BIOS'u ponieważ na starym jak i obecnie na zaktualizowanym problem nadal wstępuje. Bateria biosu ma odpowiednie 3V, więc z tym też jest ok. Wykluczam również problemy ( jeżeli to ma jakikolwiek wpływ ) z dyskiem ponieważ aktualnie zmieniłem na dysk SSD i problem nadal się pojawia na czystym systemie. 

Co do moich obserwacji, komputer nie zacina się w stresie nie było ani jednej sytuacji od 5 lat żeby zaciął podczas gry, bądź innych rzeczy które go obciążają. ( oczywiście w taki sposób jaki to ma miejsce podczas bezczynności bo zacinki się zdarzały ale to raczej z winy programów, gier, itd ). Pasta na procesorze została nałożona wczoraj nowa . Zasilacz nie daje oznak błędnego działania lub ja ich nie widzę, komputer nie jest obciążony w żaden sposób "prądowo" chodzi mi o to że oprócz rzeczy które są wymagane do działania/uruchomienia się nie ma nic zbędnego podłączonego więc pobór prądu powinien być prawidłowy.  

Po nałożeniu nowej pasty na procesor, wyczyszczeniu z kurzu komputera, podpięciu nowego dysku SSD pewien problem ustąpił.
Mam na myśli problem z 1 uruchomieniem się w dniu, przeważnie co 2 dzień lub codziennie pierwsze uruchomienie objawiało się tym że DIODA POWER zapalała się na 1 sec gasła i po 3 sec komputer uruchamiał się ale do stanu sprawdzania sprzętu w tym czasie również restartował się BIOS . Należało poprostu wyjść z BIOSU nie zapisując ustawień i po restarcie komputer odpalał system z zrestartowanym zegarkiem. Jakieś 2 tyg temu komputer poprostu postanowił się nie włączyć pomógł restart BIOS'u na zworkach .

Sprawdzanie sprzętu które ( póki co bo podejrzewam że wróci ) było podczas uruchamiania sprzętu. 


biospng_qxnerar.png

Moim zdaniem problem jest z napięciem ale nie mam bladego pojęcia czego, poza tymi zacinkami nic złego się nie dzieje i komputer nie ma np 100% użycia procesora bez powodu. Na dniach sprawdzę napięcie na zasilaczu tych 3 lini (12v 5v i 3,3v) i dam tutaj znać jednak wydaje mi sie ze zasilacz jest ok. Kolega zwrócił uwagę na to iż możliwe ze są wygięte piny bądź widełki w sockecie gdzie jest procesor. Nie mam zbytnio pomysłów co można sprawdzić poza napięciami tych 3 lini i ogólnymi oględzinami czy coś nie jest połamane mimo ze płyta była ostatnio oglądana i nic mi się nie rzuciło w oczy . 

Jeżeli macie jakieś pomysły jakie napięcia i gdzie je sprawdzać to będę wdzięczny za każdą pomoc bo chciał bym rozwiązać ten problem który trwa juz spora ilosc czasu a wiadomo że restarty co chwile mogą faktycznie uszkodzic jakaś część na satałe o ile już nie jest uszkodzona tylko powoli pada w ten sposób.  Z góry dzięki za przeczytanie lektury i proszę o pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Będę potrzebował kilka rzeczy od ciebie. Pełna specyfikacja komputera (wraz z marką, modelem i mocą zasilacza), 4 screenshoty menadżera zadań z zakładki Procesy w odstępie 5 minut każdy podczas gdy komp jest bezczynny oraz to samo, gdy ma odpaloną jakąś grę lub cokolwiek innego, co go obciąża. Masz możliwość przetestowania innej płyty głównej? Np. od kolegi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Płyta: ASUS P8B75-V Link
Procesor: Procesor Intel® Core™ i5-3570 Link
Ram: GoodRam DDR3 4GB 1600MHz CL11 
Dysk HDD: SEAGATE BARRACUDA 1TB 3,5
Dysk SSD: GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO 
Karta graficzna: AMD RADEON HD 7790 2GB
Zasilacz: Modecom Feel 620 Link

3910148100_1512259214_thumb.jpg
3131455300_1512259218_thumb.jpg9071758600_1512259222_thumb.jpg6718327800_1512259227_thumb.jpg


<< dodaje zdjecie SSD 

9663840000_1512259477_thumb.jpg


Dodam jeszcze ss i zdjecia z testów sprzed pól roku temu 
7149364800_1512261897_thumb.jpg

9871352400_1512261774_thumb.jpg7125932600_1512261792_thumb.jpg6661352300_1512261807_thumb.jpg6978959900_1512261813_thumb.jpg4751053800_1512261828_thumb.jpg
Dodano po 11 [godziny] 48 [minuty]:
Wrzucam zdjęcia z mem testu, dziennika zdarzeń.

9609351100_1512301805_thumb.jpg6010462700_1512301805_thumb.jpg8438758600_1512301805_thumb.jpg6662350700_1512301808_thumb.jpg1666793900_1512301877_thumb.jpg6837414700_1512301878_thumb.jpg

WAŻNE 
Dodam jeszcze że kolega zasugerował odpalenie Prime95 29.1 i na tym programie komputer się zawiesił co zresztą widać w podglądzie zdarzeń godzina 12:26

Wczoraj tj 04.12.2017 ustawiłem stałe napięcie dla procesora jednak problem z zacinaniem się nadal występuje, natomiast  "cold startu" od czasu założenia SSD , póki co ;) 

Edytowano przez fryzek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Polecam wymianę zasilacza. Jest to, że tak powiem nie polecana jednostka, z różnych powodów, których przykłady znajdziesz w internecie, m. in. gdzieś np. na elekrodzie był kiedyś temat "czarna lista zasilaczy".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I do tego tematu było chyba dołączone zdjęcie takiego zasilacza, ale po wybuchu :kappa: Dodatkowo możesz spróbować odpalić PC tylko na samym SSD, a więc musiałbyś wyjąć HDD. Mój fwend miał podobnie jak ty i pomogła zmiana wymiana dysku (starego się pozbył, więc mogło to pomóc) oraz zmiana zasilacza z Modecoma na Thermaltake, a więc na markowy.

Jeszcze mi przyszedł do głowy taki pomysł, że mógłbyś spróbować zablokować taktowanie procesora na poziomie stockowym i zobaczyć jak by to wyszło. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ym to tak panowie zakupiłem zasilacz Vero L2 Bronze 500W i nie pomogło zwiechy są dalej :( 
komputer jeszcze dokladniej przeczyscilem zeby mieć pewnosc ze to nie jakas głupota ( kurz ) i dupa :( 
sprawdzam narazie ram, jest 1 kosc ddr3 1600 4g ym na slocie B1  byla zwiecha aktualnie jest na B2 zobaczymy co sie bedzie działo na tym B2 potem A1 i A2 ( ale obstawiam zwieche) 

staram sie wykluczać wszystko po kolei az dojdzie do najgorszego czyli płyta, karta graf albo procek :( 

Co do dysków Soldier to zmiana dysku naprawiła "opóźniony start" czyli jak pisałem 1 sec power sie zaświecił zgasł na 3 sec i potem wystartowal ale prosto do sprawdzania sprzetu potem trzeba było do biosa  i restart, pomógł dysk lub restart biosu na zworkach :P 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprzęt był odpalany na samym SSD i wtedy nie zaliczył zwiechy ale to pewnie dlatego że nie działał zbyt długo bo ok 1-2h a potem juz podłączyłem HDD (wiec trudno powiedzieć narazie ) 
sprawdzę dziś jak się bedzie zachowywał bez HDD na takich ustawieniach. jak ponizej na zdjeciu 

24331275_1230312137068784_1471126487_n.jpg.b492ffb5cf019f29cab165e5c63a5c1b.jpg

Aktualnie podłączony jest HDD  jest kość ramu od kolegi i są takie ustawienia jak poniżej i zobaczymy co się stanie jezeli na takim czyms zaliczy zwieche to odłącze HDD i zostawie te ustawienia. ( jednak nie mając ramu od kolegi jeszcze a na takich ustawieniach z podłączonym HDD juz raz sie zawiesi więc :(  pewnie terz bd to samo skoro to nie wina ramu  )

24824520_1231414520291879_1353074490_n.jpg.10693b64a32382329c01f9f3a49f0b16.jpg

Edytowano przez fryzek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@UP: no i z nowym HDD było okej, no nie? 

@Autor: skoro mówisz, że bez HDD było w porządku, to pozwól komputerowi działać np. cały dzień tylko na SSD i wtedy zobacz. Zawsze możesz wziąć od kolegi dysk twardy (najlepiej bez sytemu na nim) i spróbować w ten sposób. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

póki co panowie działam na kompie bez karty graficznej i póki co się nie zawiesił więc jakis progres tylko nie wiem czy to lepiej czy gorzej bo jak to karta to problem pienieżny a jak jednak płyta to szukać płyty pod "soket"  1155 lga to uhhh nowej juz nie dostane tylko u jakiegoś janusza :PP 

Edytowano przez fryzek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Legenda grup:

  • Administrator IT
  • Administrator
  • Ekipa Ja, Rock!
  • Streamer
  • Moderator
  • Moderator Działu
  • Moderator Techniczny
  • Technik Sprzętowiec
  • Grafik
×